Evitati notarul care face astfel de erori

, , Leave a comment

Nu tine un jurnal notarial

Avand o evidenta completa, detaliata si secventiala a fiecarui act notarial ii protejeaza pe notarii de probleme juridice sau financiare. Informatiile continute in jurnalul notarial, atata timp cat sunt exacte, pot fi folosite ca dovada atunci cand un notar este acuzat de fapta ilicita. Intr-un astfel de jurnal ar trebui sa fie incluse cel putin urmatoarele:

  1. O descriere a actului sau a documentului.
  2. Numele, adresa si semnatura semnatarului.
  3. Tipul de act de identitate prezentat de semnatar.
  4. O nota despre ce taxe au fost colectate.

Omitere locul sau include un loc incorect pe certificatul notarial

Este important ca certificatele notariale sa fie completate cu exactitate, conform www.notar-romania.net. Unii notari uita adesea sa scrie in locul unde a avut loc legalizarea, sau completeaza locul incorect. Numele unui semnatar lipsa sau incorect imprimat pe certificatul notarial este o alta greseala comuna. Locurile sau numele incorecte ale semnatarului pot invalida actul notarial. Birourile de evidenta vor respinge certificatele notariale cu informatii lipsa sau incorecte.

Utilizeaza pixul corector pentru a corecta greselile

In timp ce pixul corector este adesea util pentru erorile scrise, notarii nu ar trebui sa il foloseasca niciodata pentru a corecta erorile de pe certificatele notariale. Orice document legat de notariat pe care s-a folosit pix corector poate fi considerat dovada de falsificare. Daca notarul face o greseala, ar trebui sa taie greseala si sa parafeze corectarea. De asemenea, corecturile facute ar trebui inregistrate in jurnalul notarial.

Aplica o stampila notariala fara completarea unui certificat notarial

Niciun notar nu ar trebui sa lase certificate notariale incomplete cu stampila notarului pe ele. Cineva ar putea gasi unul si l-ar putea folosi pentru a comite fraude. Notarul ar trebui sa aplice intotdeauna stampila notariala pe certificatele notariale doar dupa ce a efectuat ceremonia actului notarial, a inregistrat tranzactia in jurnal, si a completat si semnat certificatul notarial.

Plaseaza amprente de timbru notarial peste text

Fiecare notar ar trebui sa inteleaga ca stampila lui sau ei este un simbol al autoritatii; valideaza rolul profesional al notarului in indeplinirea actului notarial. Notarii nu trebuie niciodata sa-si aplice stampilele notariale peste orice text sau semnaturi. Daca suprafata pentru sigiliul notarului este prea mica, poate fi necesar ca notarul sa plaseze un sigiliu in margine.

Corecteaza informatiile privind amprenta timbrului notarial

Stampila notariala ar trebui sa includa toate informatiile corecte despre biroul notarial, precum si alte elemente cerute de lege. Indepartarea oricaror informatii despre amprenta stampilei notariale va duce probabil la respingerea documentului.

Utilizeaza un sigiliu notarial care nu este reproductibil fotografic

Este de preferat sa fie folosita cerneala suficient de inchisa pentru a reproduce amprente lizibile ale stampilei notariale pe copii. Cand sigiliul notarului este aplicat pe un document, acesta trebuie sa fie clar definit si deloc decolorat- si sa fie suficient de clar pentru a fi fotografiat si fotocopiat. Problemele apar atunci cand stampila notariala este apasata prea usor sau suprafata este neuniforma. Daca este cazul, se poate aplica o alta stampila notariala langa prima.

 

Leave a Reply