Urmatoarele sunt considerate printre cele mai esentiale echipamente pentru apicultura:
- Stupi
- Cadre pentru stupi
- Hranitoare pentru albine
- Instrumentul stupului
- Combinezon apicol
- Razuitor pentru stup
In acest articol discutam in detaliu despre primele trei, urmand ca intr-un articol viitor sa le prezentam si pe ultimele 3. Sa-i dam drumul:
1. Stupii
Prima si cea mai evidenta cheltuiala a ta la un magazin apicol vor fi stupii insisi. Stupii tai reprezinta cea mai mare investitie pe care o vei face in noul tau hobby. Asadar, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca vrei sa cumperi stupi de inceput sau truse de albine.
Alegerea stupilor de inceput inseamna sa obtii atat albinele, cat si a stupilor fizici in acelasi timp. Aceasta este modalitatea mai costisitoare, dar iti economiseste si cheltuielile legate de nevoia de a merge sa cumperi stupi noi. Tot ce ai nevoie in ceea ce priveste stupii vine intr-un singur pachet. Daca te decizi sa cumperi un kit de albine, asta este o alta poveste.
Un kit tipic pentru albine vine cu o singura regina si armata ei de muncitori si trantori. Depinde de tine daca vrei sa iei stupii inainte de sosirea kitului. Asta inseamna ca va trebui sa mergi sa cumperi stupi goi. Stupii moderni seamana mult cu o comoda. Ei constau de fapt din straturi de cutii mici stivuite una peste alta.
2. Cadre pentru stupi
Urmatoarele pe lista ta sunt cadrele pentru stup. Acestea sunt dreptunghiuri din lemn care atarna in interiorul cutiilor individuale pentru a oferi albinelor un loc in care sa construiasca structura de tip fagure care va forma stupii lor. Fara cadru, albinele nu pot construi nimic, atrage atentia situl Magazin-apicol.ro.
Ramele stupului sunt destul de simple. Le poti cumpara destul de ieftin de la acelasi furnizor care vinde stupii. Daca vrei sa economisesti putini bani, poti cumpara putina cherestea de la magazinul de bricolaj si le poti face singur. Dar fa asta numai daca te pricepi la tamplarie. Daca cadrele de stup nu se potrivesc corect, este posibil sa nu obtii cele mai bune rezultate de la ele.
Desi nu este esential, poti cumpara si fundatii pentru a merge impreuna cu cadrele. Fundatiile se pun dedesubt si ofera o baza pentru structura fagurelui albinelor. Albinele tale vor petrece mai putin timp construind si mai mult timp producand miere. Cu toate acestea, este posibil sa nu doresti fundatii. Apicultorii care prefera o metoda mai naturala de apicultura lasa cadrele asa. Ambele variante sunt ok.
3. Hranitoare pentru albine
Crezi sau nu, vei avea nevoie de hranitoare pentru a-ti mentine uneori albinele in stupi. In natura, albinele se vor muta in locatii noi daca sursele lor de hrana se usuca. Incearca sa-ti pastrezi albinele in stupi, fara sa se plimbe in cautarea hranei. Deci, vei avea nevoie de hranitoare in anumite perioade ale anului.
Un alimentator de albine nu este altceva decat o tava dreptunghiulara cu un cadru de lemn si un gratar care impiedica albinele sa se inece accidental. Umple tava cu apa cu zahar si asaza gratarul deasupra. Apoi pune alimentatorul intr-o locatie strategica. Expertii recomanda fie varfurile stupilor, fie langa intrarile lor. Acest lucru face ca mancarea sa fie accesibila fara a ispiti alte insecte care incearca sa o fure.
Leave a Reply